perjantai 19. syyskuuta 2014

Caran luonnetesti

14.9. oli Caran tuomiopäivä: pitkään odotettu luonnetesti! Etsin tälle pikkusheltille testiaikaa kolme vuotta. Nyt viiden vuoden ja kymmenen kuukauden iässä Cara testattiin. Vihdoin.

Luonnetesti on kokonaisuudessaan videoitu tuomarin kommenttejen kera. Itse testiltä minulla ei ollut suurempia odotuksia: halusin nähdä, miten koira toimii uusissa tilanteissa ja miten tuomarit sen käytöksen näkevät.

Cara on aina ollut luonteeltaan epäselvä koira. Arjessa se on todella, todella terävä. Se paineistuu helposti ja hakee tukea ihmisestä. Se ahdistuu epämukavista asioista. Se tykkää taisteluleikeistä. Se muistaa ikävät asiat kauan. Puolustushalua sillä on todella paljon omaa laumaa kohtaan: se puolustaisi minua ihan viimeiseen saakka. Ihmisiä se rakastaa enemmän kuin mitään ollen välillä turhankin mielistelevä. Tässä testissä normaali, minun lähes kuusi vuotta tuntema Cara oli kadonnut. Se koira, joka testissä näkyi, oli jotain aivan muuta!

Cara ahdistui jo siinä vaiheessa, kun kaulapanta kiristettiin 18 cm pitkäksi (normaalit pannat 24 cm). Haukkuakaan se ei pystynyt normaalisti, kuului pelkkää kähinää. Pieni sheltti ei ymmärtänyt, miksi sitä yhtäkkiä oltiinkin kuristamassa! :D Cara puolusti minua testin läpi koko ajan, mutta vain vähän. Ei lainkaan yhtä topakasti kuin yleensä. Se ei myöskään leikkinyt! Leikki kyllä käpyleikkejä, mutta taisteluleikit olivat kaukana sen toiminnasta. Taistelutahto ei myöskään näkynyt esimerkiksi kelkalla lainkaan. Luoksepäästävyys meni aavistuksen pidättyväiseksi sen vuoksi, ettei se ollut hyökänneen ihmisen kaveri samalla tavalla kuin ennen hyökkäystä. Kaikki yllätykset se totesi melko nopeasti vaarattomiksi, eikä sen jälkeen välittänyt niistä ollenkaan. Ei sitä kiinnostanutkaan kyllä mennä tutkimaan niitä uudelleen.

Toimintakyky, hermorakenne, temperamentti, kovuus ja laukaukset olivat sitä mitä arjessakin. Hermot tosin olisivat voineet arjen käytöksen mukaan mennä miinuksellekin. Terävyys oli todellakin suuri yllätys, samoin puolustushalu ja taistelutahto.

Toimintakyky -1 Pieni
Terävyys +1 Pieni ilman jäljellejäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu +1 Pieni
Taistelutahto -2 Riittämätön
Hermorakenne +1 Hieman rauhaton
Temperamentti +2 Kohtuullisen vilkas
Kovuus +1 Hieman pehmeä
Luoksepäästävyys +2a Luoksepäästävä, aavistuksen pidättyväinen
Laukauspelottomuus +++ Laukausvarma

Pisteitä tuli 105, miinuspisteitä 35 toimintakyvystä ja taistelutahdosta. Loppupisteet olivat 70 +++. Shelttejähän ei varsinaisesti hylätä luonnetestissä, mutta mikäli hylättäisiin, niin Caran pisteet olisivat 5 pistettä alle hyväksytyn rajan. Saisimme siis uusia testin halutessani, mutta en kyllä näe tarvetta sille. Testitilanne oli hurjan mielenkiintoinen, ja sain sekä vahvistusta omiin havaintoihini että uutta pohdittavaa koirani luonteenpiirteistä. Osaa reaktioista kun en todellakaan olisi uskonut näkeväni Caran toimesta ilman testitilannetta!

Tässä vielä Caran luonnetestin video. Seuraavaksi jos ehtisi Islan saada testiin. Meneeköhän siihenkin se kolme vuotta...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Kaikki kommentit tarkistetaan roskapostin vuoksi, jonka jälkeen ne julkaistaan.